Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Blýskání na lepší časy? Téměř dvě pětiny Čechů věří, že v roce 2024 lépe vyjdou s penězi

Do roku 2024 vstupují Češi s mírným optimismem. I přes to, že dopady inflace na sobě pociťuje 85 % z nich, téměř dvě pětiny lidí věří, že budou v tomto roce s financemi vycházet lépe než v roce předchozím. Obavy z cen energií na začátku roku klesly, ale stále jsou jedním z hlavních strašáků. Dopady vládního úsporného balíčku na sobě pociťuje 44 % lidí. I v tomto roce Češi dále šetří na potravinách, energiích a omezují návštěvy restaurací.

Češi do nového roku vstoupili optimističtí. Celkem 37 % lidí věří, že budou v tomto roce se svými financemi vycházet lépe než v roce 2023. V minulém roce v únoru tomu věřilo pouze 31 % z nich. Aktuální výši inflace na sobě pociťuje 85 % Čechů, dopady vládního balíčku poté 44 % lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který proběhl na přelomu letošního ledna a února. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.  

Rok 2023 byl pro Čechy “finanční výzvou”

Loňský rok byl pro mnohé Čechy v rámci finančních úspor složitější než rok 2022. Celkem 67,3 % respondentů uvedlo, že si s vysokou inflací a růstem cen energií v roce 2023 dokázalo poradit s obtížemi, tedy téměř o 7 procentních bodů více než v roce 2022. Pouze 6 % z nich prošlo rokem 2023 z hlediska financí bez problémů.

Oproti loňskému roku však mezi Čechy sílí mírný optimismus nejen v oblasti osobních financí, ale i z hlediska důvěry v ekonomiku ČR. S příchodem nového roku 17 % respondentů očekává, že bude finanční situace v ČR ve srovnání s rokem 2023 lepší, přitom v únoru 2023 v dobrou ekonomickou situaci v ČR věřilo jen 13,6 procent dotázaných.

„V loňském roce čelily české domácnosti negativním dopadům vysoké inflace a obavám z vývoje cen energií. Zároveň klesl HDP a nedařilo se průmyslu. Prognózy na rok 2024 však předpovídají růst české ekonomiky o více než 1 %. Optimističtí můžeme být též ve vidině růstu spotřeby domácností, a to díky klesající inflaci, která by letos měla dosáhnout 2,6 %. Také ceny energií se konečně stabilizovaly a pozitivně zapůsobí také klesající úrokové sazby. Díky souběhu těchto vlivů by se spotřebitelům mělo v novém roce finančně ulevit,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE.

Obavy z inflace klesají

Podíl Čechů, kteří mají strach o své finance kvůli aktuální výši inflace, vzrostl za poslední dva měsíce o jeden procentní bod. V rámci půlročního horizontu však klesl téměř o pětinu. Zatímco v polovině předchozího roku bylo kvůli inflaci nervózních 46,3 % lidí, nyní se jedná o jednu třetinu.

Náladu Čechů v posledním půlroce nejvíce ovlivnily ceny energií. Zatímco v polovině roku 2023 se drahých energií obávalo pouze 26 % respondentů, předvánoční čas a blížící se zrušení vládního stropu Čechy opět vystrašilo. Energie tak vzbuzovaly obavy mezi dvěma pětinami českých domácností. Po novém roce strach mezi respondenty opadává, cen energií se nyní obává třetina Čechů. 

„Na konci roku 2023 zažili Češi turbulentní období ohledně situace kolem cen energií. Domácnosti čekalo zrušení vládního stropu a také znovuzavedení poplatků na podporované zdroje. V prosincovém průzkumu se o dopady cen energií na rodinný rozpočet obával rekordní počet respondentů. Nová data nám potvrzují, že se jednalo o strach z neznámého. Aktuálně mezi dodavateli energií probíhá konkurenční boj a předhánějí se v aktualizaci ceníků. Ve společnosti však stále zůstává strach z inflace, která se do rozpočtů českých domácností propisuje již dva roky. Nepřekvapí proto, že si dle výsledků našeho průzkumu plánuje v roce 2024 hledat lépe placenou práci 36 % Čechů, komentuje aktuální náladu mezi Čechy a výsledky průzkumu Marek Beneš

Češi stále šetří na energiích a na potravinách, omezují návštěvy restaurací

Proti dopadům inflace se Češi stále nejvíce brání šetřením na potravinách, výdaje na ně omezuje
57,4 % z nich. I přes to, že se situace kolem zdražování energií po novém roce uklidnila, snížit spotřebu energií či vody za účelem ušetření financí se pokouší téměř dvě třetiny Čechů. Oproti tomu stoupl podíl Čechů, kteří omezují návštěvy restaurací. Zatímco před rokem tomu byla polovina respondentů, nyní je to již 54 %.

Jaká máme novoroční “finanční” předsevzetí?

Mírný optimismus po novém roce Čechy doprovází také na cestě za investováním. Celkem 22 % respondentů vnímá současnou situaci jako vhodný čas pro investování svých úspor, tedy o dva procentní body více, než tomu bylo před rokem. Zacházet s financemi jinak oproti loňsku plánuje téměř polovina Čechů.  

„Minulý rok patřil spořicím účtům a konzervativním finančním produktům, ty nabízely rekordně vysoké úroky. Prognóza pro rok 2024 však naznačuje pokračující pokles inflace a další snižování úrokových sazeb. To znamená, že domácnosti se budou muset vypořádat s klesajícími výnosy u populárních konzervativních produktů. Je tedy důležité, aby Češi začali uvažovat nad investováním svých finančních prostředků, které jim umožní udržet atraktivní výnos v situaci, kdy bezrizikové úročení již nebude tak vysoké jako loni,“ dodává na závěr Marek Beneš, finanční ředitel společnosti Generali Investments CEE.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst ZDE.