Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Únor 2018 přinesl na finanční trhy silnou korekci. Co očekáváme a jak by se měli investoři nyní zachovat?

Propad akciových trhů na začátku února ukončil nečekaně dlouhé, osm let trvající období synchronizovaného růstu investičních aktiv. Akciové trhy během něj dosáhly svá mnohaletá maxima: ve Spojených státech jde dokonce o historickou metu. Očekáváme, že pokud nedojde k výraznému zhoršení fundamentální situace v ekonomice nebo ke kreditní události, měla by se korekce na trzích u hlavních akciových indexů omezit na jednociferné hodnoty. „Dna“ a relativního uklidnění situace na trzích bychom mohli dosáhnout v horizontu nejbližších týdnů.

Požadované rizikové prémie na kreditních trzích během rostoucího trhu klesly a dostaly se tak na své předkrizové úrovně. Za poslední dva roky se k pozitivnímu trendu přidaly i rozvíjející se trhy, které v letech 2015/2016 prošly svou vlastní „malou“ krizí.

Za klíčovou příčinu současného výprodeje považujeme utahování měnové politiky hlavních centrálních bank. Základní sazba americké centrální banky (Fed) dosáhla v prosince 1,25-1,50 %. Pro zbytek roku bychom měli počítat s dalšími třemi zvýšeními sazeb. Evropská centrální banka zredukovala svůj program nákupu aktiv v lednu na polovičních 30 mld. EUR. Fed postupně utlumuje reinvestování splatných dluhopisy s aktuálním limitem 20 mld. dolarů. To vyústilo v prodejní tlaky zejména na amerických dluhopisových trzích. Od závěru roku 2016 na nich výnos desetiletého dluhopisu vzrostl o 100 bazických bodů (1 %). Výnos dvouletého dluhopisu se zvýšil přibližně o 150 bodů, na 2,85 % respektive 2,15 % na začátku února. Tento pohyb navíc akceleroval v průběhu ledna: poslední kapkou byla lepší než očekávaná data z amerického trhu práce v pátek 3. února, která indikovala návrat mzdových tlaků.

Akciové a kreditní trhy byly ve zranitelné situaci vyvolané dlouhodobou kombinací jednosměrného pohybu vzhůru a nízkého kolísání. Tyto dva faktory snížily rizikovou averzi investorů. Vedly k akumulaci pozic, ve kterých v případě současné zvýšené volatility investoři nemohli zůstat. Přidaly se i krizí neověřené inovace jako jsou kryptoměny či rostoucí podíl automatických / robotických obchodních systémů. První velký pohyb proto vedl k zavírání pozic, vybírání zisků a k nucenému snížení expozice na riziko u řady investorů. Jinými slovy současný výprodej považujeme z velké části za technický. Je podle nás korekcí předchozího dlouhodobého růstu, který předběhl klíčové fundamenty.

 

Jaký máme nyní výhled?

Korekce by podle nás neměla dosáhnout dvouciferných hodnot u hlavních akciových indexů. Tento uvěřitelný předpoklad činíme s očekáváním, že na trzích nedojde k výraznému zhoršení fundamentální situace nebo k významnější kreditní události. „Dna“ bychom mohli dosáhnout v horizontu nejbližších týdnů. Investoři však musí v letošním roce počítat s menší podporou ze strany centrálních bank, které nyní reagují na méně příznivý inflační výhled. S velkou pravděpodobností budou centrální banky dále utahovat svoji měnovou politiku. Doporučujeme proto neočekávat opakování „super“ úspěšného roku 2017. Na jedné straně je situace v globální ekonomice stále dobrá a mělo by se jednat z finančního hlediska o dobrý rok. Na straně druhé, většina ekonomických, politických a jiných pozitiv se již odehrála. Jejich odhadovaný dopad byl započítán do současných tržních cen investičních aktiv. Pro investory s kratším investičním horizontem je proto na místě uvažovat o mírně defenzivní alokaci portfolií ve srovnání s předchozím rokem. Pro střednědobé a dlouhodobé investory ani současné krátkodobé rozkolísání trhů nevyvolalo podle našeho názoru potřebu změnit investiční chování a není důvodem, proč např. porušit disciplínu pravidelného investování v investičních fondech nebo programech.

 

Martin Pohl, Ph.D., Macroeconomic Analyst

Dokument v pdf najedete ZDE.